Over stappen en ademen

Stop, stap en adem

Ons brein heeft nauwelijks tijd om op adem te komen in een wereld vol hectiek en prikkels. Een fijne manier om brein en lichaam toch op één lijn te krijgen, is het stappen en ademen op elkaar af te stemmen. Misschien is een stap en adem teller in dat opzicht wel een optie :-).

Thich Nhat Hanh is de grondlegger van loopmeditatie, een makkelijk inzetbare manier om te mediteren en te bewegen. Een zegen voor de zittende of hollende mens: vertragen, bewegen en vooral het ademen synchroniseren met het stappen. Lijkt eenvoudig, niets is minder waar. Er komt vaak irritatie, ongeduld, een vloed aan gedachten, spanning of vermoeidheid aan de orde … dat kunnen observeren zonder meer, is de opdracht.

How to?

• Stop en wees je bewust van hoe je staat. Indien nodig kan je je houding wat aanpassen. Experimenteer ermee: in balans of meer steunend op rechter- of linkerbeen, vooroverbuigen of een fiere waardige ontspannen houding
• Breng je lichaam stilaan in beweging. Bewust en aandachtsvol stappen zonder doel vraagt training. De neiging om het tempo te verhogen, iets te ondernemen, in actie te komen is reëel en dan hebben we het nog niet over de mentale ‘race’ in ons hoofd. Observeer wat er is met ‘oma’ ogen: open,
mild en aandachtsvol.
• Hou je aandacht bij je voetzolen. Voel waar je hielen als eerste de grond raken. Merk op hoe je voet vervolgens naar je tenen rolt en dan weer loslaat van de grond op weg naar de volgende stap. Stappen en weten dat je stapt is een fijne manier om uit je hoofd in je lichaam te komen.
• Wees je bewust van alle sensaties. De tenen die elkaar raken, het gevoel van je voet in je schoenen, hoe de sokken om je voeten heen zitten.
• De adem synchroniseren aan het stappen is een milde manier om de aandacht bij de les te houden. In functie van wat haalbaar is … adem in (1,2,3 …) stappen en adem uit (1,2,3, ….).
• Na wat training kan je het uitademen (1,2,3,….) langer maken dan het inademen.
• Neem tussendoor even de tijd om te stoppen, te staan en de zintuigen de kost te geven: wat hoor, zie, ruik ik.
• Zoek een gepast adem en stap ritme in functie van je activiteit: op weg van of naar een meeting, een wandeling, op weg naar de winkel, wachtend op de lift, de bus, de trein. Je kan trouwens ook ‘mindful’ hard lopen :-).
• Experimenteer met het veranderen van je loopsnelheid

Geniet ervan.

Myriam