MMM: Everything happens for a reason

Everything happens for a reason

Er zijn heel wat zaken in ons leven waar we geen vat op hebben, die ons zomaar overkomen. Aangezien daardoor niet alles altijd loopt zoals gepland (lees: bijna nooit loopt zoals gepland), ervaren we dat als negatief en vervelend. De gemiddelde mens heeft namelijk veel behoefte aan controle, aan vat hebben op de dingen. Wanneer we die controle niet meer hebben, zorgt dat voor een grote mate van onzekerheid wat ons in de eerste plaats angst en stress aanjaagt.

Sta er echter eens bij stil hoeveel van die dingen achteraf goed blijken te zijn, dingen waar je op het moment dat het gebeurde het hart van in was, en waarvan je nu denkt: al een geluk. Dat kan over kleine en over grote dingen gaan, maakt niet uit. Dat in je achterhoofd houden helpt af en toe bij het relativeren.

En als ik dan toch een beetje zelfkritisch mag zijn: ‘everything’ is misschien ook wel overdreven – sommige dingen zijn namelijk gewoon strontvervelend en hebben geen enkel nut. En toch zijn er ook veel gebeurtenissen die achteraf meer dan de moeite waard bleken.

Persoonlijk voorbeeldje: ik had nooit gedacht dat ik over een bepaalde relatiebreuk zou komen. Zoveel jaar geleden was ik er helemaal kapot van en dat heeft zeker een jaar geduurd. Ondertussen ben ik meer dan 7 jaar samen met mijn huidige vriend en zou ik het helemaal niet anders willen. Een iets luchtiger voorbeeldje: ik ging een tweedehands waterkoker kopen voor in de verbouwing (zonde van met al dat stof daar een nieuwe te zetten). Ik had iets verkeerd in de gps ingegeven waardoor ik redelijk wat tijd kwijtgespeeld ben, maar de persoon bij wie ik de waterkoker ging ophalen, was zelf ook later thuis. Als ik dus op tijd was geweest, had ik daar mooi voor een gesloten deur gestaan.

Zo zie je maar, groot of klein, de meeste gebeurtenissen hebben uiteindelijk hun nut, al is het maar door er een goeie les uit te leren.

Mien