Stress en Burn out

Neem jouw leven terug handen!

We hebben allemaal weleens te maken met periodes waarin we meer stress ervaren dan anders. Wanneer zo’n periode te lang duurt heeft jouw lichaam geen kans om te recupereren. Een burn-out ontstaat dan ook niet plotseling, maar geleidelijk.

Heb ik een burn out?

Een burn-out heeft vaak met het werk te maken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het kan ook gebeuren bij andere aanhoudende stress. Bijvoorbeeld door de combinatie van het huishouden en de zorg voor kinderen, of als je zorgt voor een zieke familielid, een zware studie doet, of lang geldzorgen hebt.

 Volgens de cijfers van het RIZIV is er een toename van 40% langdurige burn-outs en depressies in 4 jaar tijd, je bent dus niet alleen!

Symptonen

Bij een burn-out kun je last hebben van verschillende langdurige klachten.  Het is belangrijk om deze klachten vroegtijdig te herkennen zodat je direct actie kan ondernemen.

 

  • Je voelt je vaak moe
  • Concentratieproblemen
  • Je bent prikkelbaar
  • Het ontbreekt jou aan energie
  • Je hebt weinig interesse in de zaken die je moet doen
  • Je neemt geen initiatief meer
  • Fysieke klachten steken de kop op

Stress, burn out of depressie?

Burn-out, overspanning en depressie worden regelmatig met elkaar verward, en toch zijn het verschillende aandoeningen, die elk een andere behandeling vergen.  Een belangrijk verschil is dat depressie een stemmingsstoornis is en burn-out een energiestoornis. Het is dan ook van cruciaal belang dat er een correcte diagnose gebeurd.

Aanpak en behandeling?

Attendo helpt je om jouw energie terug te winnen en je leven opnieuw in handen te nemen. Onze aanpak combineert het opsporen van persoonlijke waarden en behoeften met ontspanningstechnieken en gesprekstherapie. Daarnaast helpen we jou om energiegevers en energievreters in kaart te brengen. Bovendien vormt een gezonde levensstijl met aandacht voor voldoende beweging en een gezonde voeding een onderdeel van het traject. Tijdelijke overspanning vormt geen probleem, als er nadien ook de nodige ontspanning is. Het is dan ook belangrijk aandacht te hebben voor jouw persoonlijke alarmsignalen en hier tijdig op in te spelen.

Contacteer ons voor een afspraak