Meer energie en innerlijke rust , het kan met yoga

14 januari 2018

Yoga is terecht een hype en heeft positieve  effecten op onze gezondheid.  Het is geschikt voor iedereen ongeachte leeftijd, geslacht of conditie. Het is een combinatie van meditatie, beweging en verhoogde zuurstof en bloedtoevoer. Yoga laat je goed ‘voelen’ wat (niet) aanwezig is om je ‘goed’ te voelen. Hoe meer je het inzet, hoe groter de positieve impact. Er staat geen leeftijd op yoga, je bent dus nooit te oud om ermee te starten.  Hieronder een aantal redenen om ermee aan de slag te gaan:

  • Door een diepe, langzame ademhaling blijft je hart rustig pompen en kan je lichaam ontspannen. Door de betere longfunctie ontstaat er ook een verhoogde bloedcirculatie en zuurstofopname en door het gehele lichaam. Als gevolg van de verschillende oefeningen (asanas) kan zuurstofrijk bloed de cellen van het lichaam beter bereiken.
  • Er is stress vermindering door een daling van het stresshormoon cortisol waardoor een gevoel van rust en kalmte ontstaat. Wetenschappelijk is ondertussen ook bewezen  dat dagelijks een twintigtal minuten yoga beoefenen het aminozuur GABA  doet toenemen waardoor je stressbestendiger en veerkrachtiger wordt, letterlijk en figuurlijk.
  • Fysieke voordelen zijn een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit tot pijnverlichting. Yoga verzacht de symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid, verwerken van emotionele pijn. De bonus is een uitgesproken verhoging van concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en geheugen.
  • De lenigheid en flexibiliteit van het lichaam gaat met geduld, vertrouwen systematisch beter worden. Na een tijdje zullen de ligamenten, pezen en spieren verlengen, waardoor het lichaam vlot verschillende poses kan aannemen en meer bewegingsruimte ontstaat in de gewrichten. Het beoefenen van yoga zorgt voor een betere lichaamshouding, wat op zijn beurt leidt tot het verzachten van nek-en spierklachten. Door het zachte stretchen van stramme spieren kan er melkzuur afgevoerd worden en versoepeling van het lichaam.
  • Yoga helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. Er is verhoging van het uithoudingsvermogen, calorieverbranding en stressvermindering. Yoga zet aan aan tot gezonder eten, inzetten van rustpauzes en leidt het tot een gevoel van lichamelijk welzijn, zelfvertrouwen en verhoogde veerkracht en betere stemming
  • Yoga is als het ware meditatie in beweging. Het helpt ons te concentreren op het hier en nu en creëert een goede balans tussen lichaam en geest. Het laat de  dagdagelijkse spanning wegvloeien zodat er meer ruimte ontstaat voor ontspanning en innerlijke rust. Ook het brein krijgt meer zuurstof en activeert helderheid, kalmte en creativiteit. Kortom een gezonde geest in een gezond lichaam voor meer levenskwaliteit. Dagelijks 20 min op de mat staan online met jezelf, het is de moeite waard!

Met yoga-groeten,

Myriam