Praktijkgetuigenis Bart, 39 jaar met een burn-out

19 december 2017

De winter, het is klassiek een periode waar mensen het gevoel hebben dat ze op hun tandvlees zitten, ook zo bij Bart.  ‘Het najaar is op mijn werk een periode van nog meer stress dan anders, alles moet klaar tegen het eindejaar en ik presteer dan sowieso al meer uren dan gewoonlijk’ vertelt hij.   ‘Keer op keer dacht ik het komt wel goed, straks over een paar weken is het wat rustiger en dan verdwijnt de stress wel, dan kan ik uitrusten.

De realiteit was dat het niet echt rustiger werd. Op een dag kon Bart niet meer uit zijn bed, het ging gewoon niet meer, het was op!  ‘Vanaf dan sliep ik meer dan 10 uur per nacht, je zou denken dat ik na een tijdje wel uitgerust zou geraken.  Integendeel, ik leek alleen maar vermoeider te raken.’ Bart was volledig opgebrand. Hij had te lang zijn reserves aangesproken, en op een bepaald moment waren die op, Bart had geen energie meer.

 Burn-out, depressie of gewoon vermoeid?

Burn-out is het fenomeen van de afgelopen jaren maar veel mensen zijn er nog wel sceptisch over.  We zijn allemaal wel eens moe en hebben allemaal wel eens zin om in ons bed te blijven liggen in plaats van te gaan werken.  Om daar nu een etiket op te plakken is misschien wat kort door de bocht.

Pas een paar jaar geleden hebben enkele wetenschappers van het Donders instituut van de Radboud Universiteit van Nijmegen ontdekt dat de hersenactiviteit van iemand met een burn-out wel degelijk verschilt van de hersengolven van iemand met oververmoeidheid of een depressie.  Het hersenpatroon van burn-outpatiënten vertoonde duidelijk minder pieken, wat volgens de wetenschappers betekent dat zo’n persoon een mindere bereidheid of mogelijkheid heeft om zich mentaal in te spannen. Ook andere hersenonderzoeken toonden aan dat degenen met burn-out vlakker reageerden en minder hersenactiviteit lieten zien.

 Tekenen van een burn-out

15% van de werknemers kampt met een burn-out en de tendens groeit ieder jaar nog verder aan.  Allerlei factoren kunnen bepalend zijn of iemand in een burn-out terecht komt of niet, zoals de vrijheid in verantwoordelijkheid en in werk, de hoge -continue- impact van stress, de onbalans tussen werk en privé, enz.

Wanneer iemand tekenen vertoont van vergeetachtigheid, weinig oog heeft voor de omgeving en zich minder goed kan concentreren, kan dit wijzen op een aankomende burn-out.  We merken ook dat mensen met een burn-out het moeilijker hebben om beslissingen te nemen en ze ervaren meestal sterke stemmingswisselingen en slaapstoornissen.

Van mensen die een burn-out van dichtbij hebben meegemaakt horen we vertellen dat ze eigenlijk niet meer naar hun lichaam of zichzelf aan het luisteren waren.  ‘Ik had nergens nog zin, niets kon mijn aandacht trekken,  mijn lichaam gaf duidelijke signalen maar toch bleef ik gewoon doordoen.  Had ik eerder geweten wat mij te wachten stond had ik veel vlugger professionele hulp ingeschakeld.’ besluit Bart.

Heb je vragen over een burn-out of voel je dat je zelf op je limiet zit?
Aarzel dan zeker niet om met ons contact op te nemen.

Dieter