Tips voor een stressvrije cadeautjes periode

Vorige week schreef ik een artikel over het mooiste cadeau dat je elkaar kan geven: tijd. Dat artikel kan je hier terugvinden. Je wilt natuurlijk ook nog wel ‘gewone’ cadeautjes geven. Voor veel mensen is dit een stressvolle periode: de jaarafsluiting op het werk, de planning met kinderen die thuis zijn, de etentjes die gegeven worden, en dan nog eens voor iedereen cadeau’s vinden. Hieronder kan je tips terugvinden om deze stress serieus te verminderen.

Koop zoveel mogelijk cadeautjes tijdens het jaar

Dit bespaart je niet alleen tijd, maar ook heel wat geld. Tijdens het jaar kan je geregeld eens een koopje vinden en je uitgaven worden op die manier ook meer verspreid. Zo hou je in december meer geld over voor jezelf ;-)! Zo koop ik soms al kerstcadeaus in januari / februari.

Hou je ogen en oren open

Je staat er op het moment zelf niet altijd bij stil, maar doorheen het jaar geven heel wat mensen onbewust tips over wat ze graag nog willen. Opmerkingen in de trend van ‘ik heb zo graag bloemen in huis’, of ‘ik kan mijn sleutels nooit terugvinden’, of ‘dat tafeltje vind ik echt tof’ en ga zo maar door. Al deze uitspraken geven indicaties over waar deze mensen blij mee kunnen zijn. Houd dit allemaal bij in een apart lijstje. Weg stress op het einde van het jaar!

Houd je eigen lijstje bij

Houd ook voor jezelf bij wat je graag nog wenst. In vele families is het de gewoonte om een verlanglijstje aan elkaar te geven, natuurlijk denk je het hele jaar door aan dingen die je wilt, en heb je in december geen inspiratie. Wanneer je tijdens het jaar je eigen verlanglijstje bijhoudt, is de kans op een cadeau dat je écht wilt, natuurlijk een stuk groter.

Ga eens ten rade bij anderen

Luister goed naar wat andere mensen elkaar cadeau geven. Zo kan je veel inspiratie opdoen voor bijvoorbeeld ook een trouwcadeau, verjaardagscadeau of natuurlijk voor kerstmis. Veel mensen hebben hetzelfde probleem, dus ga eens ten rade bij andere mensen, van elkaar kan je veel leren want met twee weet je meer dan alleen ;-).

Bestel online

Online kan je tegenwoordig heel wat terugvinden, en dit kan vanuit je luie zetel. Een namiddagje shoppen in de buitenlucht is natuurlijk heel gezellig, maar niet wanneer iedereen dit op hetzelfde moment doen. Online winkelen doe je waar en wanneer je wilt, en je kan heel gemakkelijk prijzen vergelijken. Doe dit wel zeker op tijd om rekening te houden met de levertijd. Veel winkels hebben tegenwoordig een ‘voor 23h besteld, morgen geleverd’ policy, maar tijdens de kerstperiode kan dit al eens vertraging oplopen en zo krijg je alsnog heel veel stress.

 

Heb jij nog extra tips die jou veel stress besparen? Laat ze ons dan zeker weten!