Quinoa bolognese

Quinoa bolognese

Spaghetti bolognese is een echte klassieker. Wat doe je hiermee wanneer je geen gluten verdraagt of geen pasta meer eet? De spaghetti simpelweg vervangen door quinoa. Heel eenvoudig, maar oh zo lekker. Hieronder dus een recept voor quinoa bolognese (met een verplichte berg kaas 😉 ). Geloof mij, je mist de spaghetti echt niet!

Ingrediënten

  • 2 ajuinen
  • 400 gram gehakt
  • 1 aubergine
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 500 gram tomaten passata
  • Provençaalse kruiden
  • 180 gram quinoa
  • Gemalen emmentaler kaas

Werkwijze

Snijd de ajuin fijn en bak deze glazig in olijfolie. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul. Snijd ondertussen de aubergine, paprika en courgette in kleine blokjes. Doe er dan eerst de aubergine bij wanneer het gehakt klaar is, dit heeft namelijk het meeste tijd nodig. Voeg daarna ook de paprika en courgette toe en laat nog even mee stoven. Werk de saus tot slot af met de passata en provençaalse kruiden en laat dit nog even koken.

Terwijl je met de saus bezig bent, kan je de quinoa al bereiden. Breng de quinoa samen met een dubbele hoeveelheid water aan de kook. Volg de instructies op de verpakking voor de precieze kooktijd, want dit kan variëren.

Giet de quinoa af en meng deze dan met de saus. Werk per portie af met flink wat kaas (niet verplicht, maar voor mij wel essentieel 😉 ). Voila, je quinoa bolognese is klaar. Smakelijk!

Quinoa

Waarom is quinoa nu beter dan pasta? Eerst en vooral bevat quinoa geen gluten, iets waar veel mensen gevoelig voor zijn. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen coeliakie (echte gluten intolerantie), maar merk ik wel een serieus verschil in energie niveau wanneer ik wel of geen gluten eet. Verder is quinoa minder geraffineerd dan de meeste pasta’s, waardoor het nog meer voedingsstoffen bevat zoals proteïnen en heel wat mineralen. Het doet de bloedsuikerspiegel ook minder snel stijgen dan pasta.