Praktijkgetuigenis van Lizzy

Naar aanleiding van het gastartikel van 2 weken geleden (‘de partner van’ bij burnout) vroegen we enkele cliënten naar hun ervaringen hiermee. Lizzy schreef er een hele mooie tekst over die we hieronder integraal overgenomen hebben.

Denkoefening: betekenis van een partner in een burnout verhaal

Er werd mij de vraag gesteld om eens na te denken over hoe je partner je hierin heeft bijgestaan. Een intense oefening! Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik bij mijn man terecht kon met mijn twijfels, verdriet, onmacht, angst, … Maar het doet je wel iets als je hier dan eens bewust bij stil staat. Het heeft me in ieder geval positieve energie gegeven. En hopelijk mag deze tekst ook een inspiratiebron zijn voor anderen.
Met een aantal kernwoorden en korte uitleg heb ik getracht om te verwoorden hoe mijn partner me op zijn manier heeft geholpen door …

… NIET TE VEROORDELEN ondanks hij ervoor gewaarschuwd had dat het de verkeerde kant uitging. Ik bleef te hard en te lang doorgaan maar had niet de moed om tijdig stop te zeggen of anders om te gaan met de situatie. Zelf voel ik me hier nog vaak schuldig over.

… POSITIEF TE STAAN TEGENOVER THERAPIE Het is een hele stap om toe te geven dat je er zelf eigenlijk niet meer uit geraakt. Dat het hoog tijd is om professionele hulp te zoeken. Via de huisarts ben ik bij Myriam (attendo³) terecht gekomen. Spijtig dat ik die stap niet eerder heb gezet. Mijn man heeft me altijd gesteund in het volgen van de therapie. Na elk gesprek komt er steevast de vraag hoe het was geweest. Ik mocht ook telkens aan de slag met de aangereikte mogelijkheden (mindfulness training / yoga / gebruik voedingssupplementen / voedingsadvies) zonder dat ik me daarvoor moest verantwoorden.

… AANWEZIG EN GEINTERESSEERD TE ZIJN – dichtbij of vanop afstand. Dit uit zich op heel veel vlakken : een warme knuffel, tijdens de werkdag een lief sms-je of een telefoontje om te vragen of het lukt, hoe was je dagje, heb je goed geslapen, samen bespreken wat er op de mindfulness scheurkalender als tip van de dag staat, vaak zeggen dat hij me graag ziet,…

… MIJN EIGENWAARDE OP PEIL TE HOUDEN Er is niets leuker om te kunnen meedraaien, van ’s morgens tot ’s avonds in de weer te kunnen zijn voor je gezin / werk. Je voelt je minderwaardig als dit niet meer lukt. Op zo’n momenten te horen krijgen dat je als mama en echtgenote onvervangbaar bent, is enorm hartverwarmend.

… NIETS TE FORCEREN/GEDULDIG TE ZIJN Het herstelproces gaat met ups en downs. Het is geen grafiek die mooi rechtlijnig naar boven gaat. Soms is het 2 stappen vooruit en 3 terug tot mijn eigen grote frustratie. Er was geen oordeel, maar enkel warme woorden. Ik moest me vooral concentreren op de puntjes die wel lukte en een stapje terug was helemaal niet erg …

… TE BESCHERMEN EN BEGRIPVOL TE ZIJN Indien nodig je even ‘uit de wind zetten’, zowel voor je kinderen als omgeving. Je bent niet altijd genietbaar, dikwijls kritisch en prikkelbaar, negatief, te moe om aanwezig te zijn.

… VOOR ZICHZELF TE ZORGEN door oa consequent eigen ontspanning in te plannen. Ik had vaak momenten dat ik de neiging had om me aan mijn partner vast te klampen. Ik telde bij wijze van spreken de uren af totdat zijn werkdag voorbij was. Buiten de werkuren had ik hem dan liefst in mijn buurt… MAAR het is o zo belangrijk dat je partner ook goed voor zichzelf zorgt, af en toe afstand kan nemen om zelf de batterijen terug op te kunnen laden!

… TE ADVISEREN adh van goed bedoelde tips zonder dwingend te zijn. Eerder een zacht aanreiken van probeer dit of dat eens : -’s morgens niet te lang in pyama -liefst overdag niet in een jogging -kleine taakjes -lezen (al is het maar 1 bladzijde per dag) -elke dag een ½ uurtje gaan wandelen -iets lekker klaarmaken En … als het niet lukt? Geen probleem! Morgen is er weer een dagje.

… SAMEN IETS LEUK TE PLANNEN Elk weekend dat we de kans ertoe hebben, stippelt mijn partner een wandeling uit. Wandelen in de natuur kan enorm veel deugd doen. Een leuke hobby om samen te doen, met ruimte voor intense babbels, maar ook stilte.

… TE STIMULEREN EN AAN TE MOEDIGEN bij het zoeken naar nieuwe toekomstmogelijkheden en het creëren van nieuwe kansen.

… TE VERTROUWEN dat het allemaal in orde zal komen.

Een burn-out heb je niet alleen. Het vreet aan alle gezinsleden. Het is een enorme steun als je dan aan je partner bovenvermelde eigenschappen mag toeschrijven. Hij verdient een pluim voor de manier waarop hij me heeft bijgestaan, met de situatie is omgegaan. Ik heb hem zelfs al een aantal keren gezegd dat hij een goede therapeut zou zijn voor moest hij een carrièreswitch overwegen. Zo dikwijls de juiste woorden op het juiste moment. Samen mogen lachen en wenen op momenten dat het beter of minder goed ging. Ik had zelfs het gevoel dat hij een soort ‘handleiding’ had doorgekregen van Myriam. Ze zitten zo vaak op één en dezelfde lijn in het begripvol omgaan met, het juist aanvoelen van, het gevoel steeds bij hen terecht te kunnen. Een oprecht ‘dankjewel’ !

Lizzy