Het mooiste cadeau dat je elkaar kan geven

Eind november. Dat betekent dat er weer een periode vol eten en gezelligheid aankomt. Maar ook een periode vol cadeau’s. Sinterklaas, kerstmis, nieuwjaar, misschien nog een verjaardag of jubileum ertussen, .. Voor veel mensen is dit dan ook een dure maand, om over de cadeaustress nog maar te zwijgen. Ben jij één van de mensen die tijdens de eerste week van de kerstvakantie gefrustreerd over de Meir loopt want het is oh zo druk maar je hebt nog oh zoveel nodig? Ben je dan ook nog eens volledig inspiratieloos en scroll je dan eindeloos online door de ‘originele cadeautjeslijsten’? En wil je dan online iets bestelling maar zal het niet meer op tijd geleverd worden?

Eigenlijk is het heel eenvoudig, want het mooiste cadeau dat je elkaar kan geven, is

TIJD.

Of het nu voor je kinderen, je partner, vrienden of familie is, het mooiste cadeau is tijd maken voor elkaar. Dit kan toekomstige tijd zijn, maar ook verleden tijd. Tijd is een heel kostbaar iets geworden en op die manier ook heel waardevol. Met toekomstige tijd bedoel ik om in de toekomst samen iets in te plannen, met verleden tijd bedoel ik dat je tijd gestoken hebt in het cadeautje of de attentie zelf.

Denk er zelf eens over na: heb je de beste herinneringen aan activiteiten die je als kind hebt gedaan, of aan (materiële) cadeau’s die je hebt gekregen?

Tips

Hieronder enkele tips om ‘tijd’ cadeau te geven:

 • Breng eens zelfgemaakte koekjes of granola mee als attentie in plaats van een bos bloemen, een fles wijn of pralines
 • Geef een ‘cadeaubon’ voor een etentje bij je thuis
 • Geef een activiteit, daguitstap of weekendje met jezelf cadeau
 • Stuur terug wat meer kaartjes met de post bij een verjaardag, bevalling, verhuis, ..
 • Maak je kerstkaartjes zelf (tegenwoordig kan je in de Hema voor weinig geld leuke stempelsets vinden zoals deze hier rond kerstmis)
 • Voor de creatievelingen onder ons kan je ook zelf een cadeautje maken. Op Pinterest kan je eindeloze ideeën vinden voor de doe-het-zelvers.

Persoonlijke ervaringen

Enkele persoonlijke ervaringen die ik hiermee heb waaruit je misschien nog wat inspiratie kan opdoen 🙂 :

 • Als kind heb ik ooit aan mijn mama 10 bonnen gegeven voor een knuffelmoment: ze kon deze bonnen inruilen op eender welk moment dat ze behoefte had aan een knuffel, geweldig was dat!
 • Zelf vind ik ook leuk om te weten dat er over een cadeau is nagedacht, of dat er tijd is in gestoken. Veel geld hoeft dat voor mij niet te kosten.
 • Af en toe gingen we als verrassing ‘s morgens met de fiets naar de bakker zonder dat mama en papa dat wisten. Onbeschrijfelijk hoe gecharmeerd ze waren dat we die moeite deden.
 • Wanneer we vroeger alleen thuis waren, maakte mijn zus regelmatig een hele zoektocht waarin de huishoudelijke taakjes verwerkt werden. Ze gebruikte heel het huis en elke kamer had zijn eigen activiteit. Super leuk was dat! De taakjes nam ik er met plezier bij.
 • Met een groepje vriendinnen geven we nu regelmatig een etentje als verjaardagscadeau. Niet per se voor het etentje, maar zo zijn we zeker dat we regelmatig tijd maken om samen af te spreken en dat zijn altijd geweldig leuke avonden.

Ook doorheen het jaar kan je kwaliTIJD aan elkaar geven: offline momenten zonder schermen, gsms, huishoudelijke taken, .. maar gewoon genieten van elkaars gezelschap. Dat is zoveel meer waard dan eender welk cadeau je koopt. Ook voor jezelf zijn dit waardevolle momenten die weinig tot geen geld kosten en ook de stress van het cadeau-zoeken wegnemen.

Natuurlijk wil je ook nog gewone cadeautjes geven. Enkele tips hiervoor om stress te vermijden kan je volgende week op de blog vinden. Stay tuned ;-).

Mien