Ja of Nee …. ?

Pleasen is vaak een manier om anderen niet te kwetsen, af te wijzen en/of hoofd in het zand te steken voor je persoonlijke behoeften. Ja zeggen aan anderen is soms nee zeggen aan jezelf. Zelfzorg is cruciaal om in balans te blijven, een antidotum voor overspanning, een broodnodige adempauze in een hectisch bestaan. Hieronder alvast een aantal persoonlijke vraagjes:

Vaak zijn we mild en begripvol voor anderen en streng voor onszelf, herkenbaar? Hoe kan je die vriendelijkheid voor jezelf meer activeren?

Er is niks mis met inspanning als er ook ruimte is voor persoonlijke ontspanning. Zelfzorg, wat betekent dat concreet voor jou zowel emotioneel, mentaal als fysiek? Bewust inplannen  van die rust kan helpend zijn. Neem alvast je agenda en boek wat ‘zelfzorg’ momenten in.

Externe ‘prikkels’ zorgen dat we het gevoel hebben ‘needed’ en/of betekenisvol te zijn. Neurobiologisch komt er dan dopamine (geluksshot) vrij. De drang naar meer prikkels is dan te begrijpen tot verslavend. Offline zijn vraagt moed in deze tijd van ‘online’ zijn. Plan bewust elektro-vrije momenten

Stoppen met doen, alle externe prikkels loslaten en op adem komen is voor niet altijd makkelijk. Dan komt er vaak onrust, gepieker, onzekerheid, verveling om de hoek kijken. Niks mis mee, blijf ademen. Rusten en verteren van de overprikkeling zorgt voor meer veerkracht en creativiteit.

Waar zeg ik bewust ‘ja’ tegen vanuit mijn persoonlijke waarden en behoeften?  Is er ruimte voor een ‘ja’ aan de ander zonder ontrouw te zijn aan mijn persoonlijke waarden en behoeften? Zoek je verdere inspiratie of ondersteuning, kijk gerust eens naar onze aanpak.

__

Myriam