Comfortfood lasagne met extra groenten

Lasagne smaakt altijd. Punt. Als kind mochten we op onze verjaardag kiezen wat we zouden eten, niet zelden is dat bij mij lasagne geweest. Het is duidelijk één van mijn lievelingsgerechten. Ik heb het dan natuurlijk over zelfgemaakte lasagne, van lasagne uit pakjes hoef ik nu eens niets. Maar de zelfgemaakte versie, ooooh ja! Jammer genoeg is lasagne niet zo heel gezond, maar gaandeweg heb ik er wel mijn veel gezondere versie van gemaakt zonder in te boeten aan smaak!

Ingrediënten

Rode laag
  • 2 ajuinen
  • 4 teentjes look
  • 1 aubergine
  • 800 gram gehakt
  • 2 paprika’s
  • 1 courgette
  • 500 gram tomatenpassaat
  • Provençaalse kruiden
Witte laag
  • 100 gram boter
  • 150 gram kikkererwtenbloem
  • 1 liter havermelk
  • 100 gram kaas (+ wat extra om te garneren)
  • Peper, zout en nootmuskaat
Lasagne
  • 2 courgetten

Werkwijze

Rode laag

Snijd look, ajuin en aubergine fijn en bak in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Snijd dan ook de courgette en paprika in blokjes en meng deze onder de rest. Wanneer alles goed gebakken is, voeg je de passata toe en werk af met de Provençaalse kruiden.

Witte laag

Laat de boter smelten op een zacht vuur. Wanneer deze gesmolten is, voeg je de bloem toe. Meng het geheel met een vork tot je een dikke pasta krijgt. Voeg dan de melk met mondjesmaat toe, anders krijg je klonters. Dus giet eerst een scheutje melk bij de ‘pasta’ en meng met de vork tot alle melk is opgenomen. Ga zo beetje bij beetje verder, je kan elke keer meer melk toevoegen en op een bepaald moment schakel je best over naar een klopper in de plaats van een vork. Als je de saus te lopend vindt, kan je ze wat laten inkoken. Voeg dan ook de kaas toe en meng goed. Werk af met peper, zout en nootmuskaat naar eigen smaak.

Lasagne

Snijd met een julienne snijder ‘vellen’ van de 2 courgetten. Het binnenste (zaadlijsten) heb je niet nodig, maar deze kan je nog fijnsnijden en onder de rode saus mengen. Neem een ovenschotel en begin met de rode laag. Leg er dan de vellen courgette over ipv lasagne en ga verder met een witte laag. Ik gebruik 2 lagen van elks en eindig met de witte laag. Werk af met wat extra kaas en zet een 20-tal minuten in de oven op 200°. Smakelijk!

Mien

img_20161204_170719