Aperitiefhapje: groenten met hummusdip

Hummus is een dipsaus gemaakt van gekookte / geweekte kikkererwten. Het is een heel oud recept dat oorspronkelijk voornamelijk in de Arabische wereld gemaakt werd. Ondertussen is het ook hier heel populair geworden. Voor mij is het één van mijn favoriete bijgerechten gewoon omdat je er zoveel mee kan doen. Je kan het in verschillende gerechten gebruiken:

  • bij de aperitief
  • op een toast
  • bij de lunch ipv dressing op een salade
  • bij het avondeten, zoals pita
  • als snack voor tv

En je kan het ook nog eens met heel veel variaties klaarmaken. Ideaal dus om restjes op te gebruiken en om er een blogje over te schrijven. Hier vinden jullie het basisrecept voor hummus.

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten (ongeveer 200 gram uitgelekt gewicht)
  • Olijfolie
  • Sesamolie
  • Look
  • Peper en zout
  • Optioneel: vers limoensap

Werkwijze:

Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in een kom. Voeg er 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel sesamolie bij. Snijd een half teentje verse look in stukjes en voeg toe. Werk af met peper, zout en eventueel wat verse limoen. Mix dan alles op de hoogste stand tot je een smeuïge massa krijgt. Proef eens en voeg naar smaak nog wat olie / look / kruiden toe.

Zoals gezegd is dit het basisrecept, maar zijn er heel veel combinaties mogelijk zoals hummus met geroosterde paprika, geroosterde wortel, komkommer, truffelolie, zongedroogde tomaatjes, .. Zalig!

Smakelijk!

Mien